U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

 

Over mij

Ik ben Rik Van der Steen , een 48-jarige gediplomeerd Kinesitherapeut, Osteopaat D.O. , erkend Acupuncturist, 26 jaar praktijk, steeds blijven bijscholen, tot stages in China toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osteopathie

 

Ons lichaam leeft en levend weefsel moet continu voorzien worden van bloed en lichaamsvloeistoffen zodat zelfregulatie mogelijk blijft. En levend weefsel beweegt. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden en continu in beweging, hoe klein die bewegingen ook mogen zijn. Bij gebrek aan beweging of bij belemmering van de circulatie wordt het weefsel ziek, met functieverlies of pijn als gevolg. Het lichaam wilt blijven leven dus geeft het altijd voorrang aan de werking van de vitale organen. Dit betekent dat dat spieren en gewrichten secundair zijn hieraan en bijna altijd de eerste zijn die zullen te maken hebben met pathologie of slechte werking. 

Osteopathie behandelt niet zozeer de ziekte maar gaat op zoek naar bewegingsbeperkingen die onderliggend zijn aan de klacht. Ze behandelt bepaalde gebieden van je lichaam waar spanning en restrictie is opgebouwd en herstelt het evenwicht. Het lichaam bezit een zelfgenezende kracht. Door allerhande oorzaken kan deze verstoord geraken. De osteopaat stimuleert deze autoregulerende kracht van het lichaam maar dit kan enkele dagen duren. 

De behandeling gebeurt manueel en kan variëren van heel subtiel tot stevig. De aanpak wordt afgestemd op het individu en is natuurlijk afhankelijk van de klachten. Telkens opnieuw wordt het gehele lichaam onderzocht op zijn beweeglijkheid. De meeste mensen kennen de osteopaat als behandelaar van rug- en nekklachten maar kan je ook nog met vele andere klachten (indicaties) bij de osteopaat terecht.

 

 

OAA

 

De verbinding Occiput - Atlas - Axis  (afgekort OAA) is bij elke osteopathische behandeling zeer belangrijk want elke disbalans heeft grote gevolgen.

Het hoofd is zwaar en rust op de eerste nekwervel namelijk de atlas. Deze wervel draagt niet alleen de schedel maar bepaalt mee de stand van de wervelkolom en het skelet. Scheefstand van Atlas kan essentiële lichaamsfuncties blokkeren en is een oorzaak vele klachten, in het bijzonder bij baby's. Deze lopen uiteen van hoofdpijn, migraine, irritatie van craniale zenuwen, ruggenmergprikkeling in de onderrug ,nekpijn, spijsvertering, enz 

De bovenste nekspieren worden door soft-tissue technieken (speciale diepe massagegrepen)  en/of de Activator losgemaakt  Hierdoor komt de spanning in deze spieren opnieuw in evenwicht en neemt de atlas geleidelijk weer zijn optimale positie. Het lichaam kan zich  beter ontspannen en het (psychologische) evenwicht herstel tzich. Als op deze manier de atlascorrectie niet lukt, wordt manipulatie overwogen behalve bij baby's natuurlijk.

 

 

Activator en Impuls Ajuster

 

De Activator en Impuls Adjuster zijn mechanische instrumenten uit de chiropraxie en worden gebruikt als een gematigd alternatief voor manipulaties. Ze zijn ideaal voor de heel jonge en oudere patiënten. Beide instrumenten werken door een korte, snelle maar in kracht gecontroleerde impuls te geven op de gewrichten van de wervelkolom, bekken en ledematen maar kunnen ook gebruikt worden om spieren los te maken. Ze verlichten de pijn en herstellen de functie en de beweeglijkheid. 

De Activator zorgt voor één impuls per keer. De Adjuster is electronisch gestuurd en zorgt voor meerdere korte impulsen na elkaar.