U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

 

Over mij

Ik ben Rik Van der Steen , een 48-jarige gediplomeerd Kinesitherapeut, Osteopaat D.O. , erkend Acupuncturist, 26 jaar praktijk, steeds blijven bijscholen, tot stages in China toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acupunctuur

 

 

 

 

 

Voor algemene info omtrent acupunctuur kan u terecht op de site van de beroepsfederatie EUFOM via deze link. Acupunctuur is veel meer dan een naald steken en moeilijk uit te leggen in enkele zinnen maar hieronder volgt mijn visie.  

Het lichaam en zijn onderdelen is een complex levend systeem dat rekent op een goede fysiologie (het normaal functioneren) om gezond te zijn. Het lichaam lijkt roerloos als we in rust zijn maar intern vindt er normaal constant beweging (Flow) plaats van vocht en bloed door de weefsels dit zonder pauze, samen met honderden andere acties die ook energie vragen. Om gezond te blijven moet er dus voldoende brandstof aanwezig zijn om deze processen gaande te houden. Deze haal je uit je (gezonde) voeding, uit de verse lucht (matige beweging), uit je slaap (recuperatie) of in het slechtste geval door roofbouw aan je eigen lichaam. Om de fysiologie te vrijwaren, hebben alle lichaamsvloeistoffen nood aan voldoende opname van vocht, voedingstoffen, mineralen, vitaminen, enz.  en moeten ze kunnen circuleren. Is er geen circulatie (No Flow) dan ontstaat disbalans, pathologie of ziekte.

Acupunctuur is het middel bij uitstek om te bepalen hoe het gesteld is met uw energievoorraad (tekort = moe) en met de circulatie (stagnatie = pijn, functieverlies). Zijn beiden optimaal dan zijn we in balans of gezond. Nu zijn er verscheidene pathogene (ziekmakende) factoren zowel lichamelijk (teveel werk, traumata, virus) als emotioneel ( teveel stress, denken, frustratie) die de gezonde balans kunnen verstoren. Gevolg is dat de voorraad slinkt en/of de circulatie ergens belemmerd wordt. In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan heeft dit een invloed op de circulatie van het bloed en lymfe (bloeddruk, migraine, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, zenuwen, menstruatie), op de werking van onze organen (spijsvertering, stoelgang, opgeblazen) en hormonaal stelsel (bijnieren (vermoeiheid) , schildklier (trage vertering (koude handen en voeten) enz,) op de psyche (spanningen, depressie, lusteloos) en op onze weerstand (infecties, allergieën).

Acupunctuur kan dit evenwicht opnieuw herstellen. Het elimineert, heft stagnaties op en het voedt. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit ‘zelfherstel’ weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos zijn. De focus ligt dus niet op de ziekte zoals in de klassieke geneeskunde maar, net zoals in osteopathie, op het herstellen van de Flow zodanig dat het lichaam van de patiënt kan vechten tegen de ziekte. In de praktijk kan dit betekenen dat verschillende mensen met dezelfde klacht toch allen een andere behandeling krijgen.

In functie van de verstoring van de energetisch balans, kunnen er verschillende technieken en verschillende vormen van acupunctuur toegepast worden. 

 

Traditionele Lichaamsacupunctuur TCM

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de meest gekende techniek. Er worden naalden op specifieke punten van het lichaam ingebracht. Deze punten hebben apart of in combinatie met andere punten een welbepaalde functie bij het herstellen van de verstoorde energiehuishouding.  

 

Electro acupunctuur een pijnstiller met weinig of geen neveneffecten

 

is het stimuleren van ingebrachte acupunctuurnaalden via een electro-stimulatieapparaat waardoor een versterking van de prikkel wordt gegeven.  Afhankelijk van de plaats en van de frequenties van de stromen zijn ze pijndempend (door vrijmaking endorfines), ontstekingswerend (door verhoogde doorbloeding), spierontspannend (door herhaalde contracties) en spierverstevigend als dit nodig blijkt te zijn. 

 

Japanse Meridiaan Therapie

staat bekend om zijn zachte, maar effectieve technieken, die ook zeer geschikt zijn voor mensen met naaldangst of kinderen. Bij deze verfijnde vorm van acupunctuur worden er zeer weinig naalden gebruikt, die zeer oppervlakkig aangeprikt worden en niet blijven rechtstaan.  Eerst wordt “Root-treatment” gedaan vooraleer men start met het behandelen van symptomen.   

 

Sport acupunctuur

moderne acupunctuur gestoeld op een doorgedreven anatomische kennis waarbij we spieren en gewrichten kunnen losmaken en pijn verminderen. Een letsel aan spieren of gewrichten heeft veelal te maken met een opeenstapeling van stoffen die de algemene lichaamsstroom (bloed,lymfe) blokkeren. We kijken hoe ernstig het letsel is en hoe we het op de juiste manier kunnen behandelen.  Sportacupunctuur heeft een positieve invloed uw sportprestaties en kan de recuperatie versnellen.

 

Dry Needling

Dry needling is een sterk vereenvoudigde vorm van acupunctuur, waarbij er in spieren wordt geprikt met het doel ze te “triggeren”, of ontspannen en wordt veel gebruikt door osteopaten en kinesisten. Ze houden hierbij geen rekening met de algemene toestand van de patiënt wat kan leiden tot enorme stijfheid of een nog een groter probleem. Beter is dit te laten uitvoeren door een acupuncturist. Die kan inschatten of u de behandeling kunt ondergaan of niet.

 

Microsysteem acupunctuur

Bepaalde methoden binnen de acupunctuur (zoals de oor-, hand- en buikacupunctuur) zijn gebaseerd op embryologie en op de aanname dat ieder afzonderlijk lichaamsdeel de informatie van het gehele lichaam bevat. In dit microsysteem kan het hele lichaam behandeld kan worden. 

Oor acupunctuur                              Buik acupunctuur                                  Eciwo acupunctuur

 

 

 

 

 

 

Het uitwendige oor, het waarnemingsvermogen van onze dierlijke voorzaten, is zwaar beladen met zenuwen. Eén ervan is de nervus vagus en deze maakt veel verbindingen met andere zenuwen en met het autonome zenuwstelsel. Op de oorschelp wordt het hele lichaam geprojecteerd. Door het aanprikken van pathologische oorpunten worden de zenuwbanen naar de hersenen geactiveerd, waardoor het genezingsproces in gang gezet wordt.

 

Classical acupuncture

oude klassieke acupunctuur die gebruik maakt van meer dan 60 meridianen ipv de gebruikelijke 12 bij TCM. Dit is wellicht de meest complete vorm acupunctuur.

 

Bu Ming acupunctuur

behandelt bewuste maar ook onbewuste emotionele stagnaties.

 

 

Moxa

Moxa is zeer breed inzetbaar. Zowel voor vermoeidheid, klachten bewegingsapparaat, pijn, immuunproblemen, respiratoire aandoeningen, menstruatieproblemen,enz.

Indirect 

Moxa op zout of op een schijfje gember warmt onderliggende weefsels, stimuleert acupunctuurpunten en verhoogt de doorbloeding.

Direct

            

 

 

 

 

De  kleine Okyu en een grotere Chinetsukyu zijn de meest gebruikte vormen van moxa in Japan.  Westers onderzoek heeft uitgewezen dat hoe heter hoe dispenserend ( sympaticus reactie) en hoe koeler hoe tonifiërend (parasympaticus reactie). De moxa wordt gedoofd voor het in aanraking komt met de huid.

 

 Cupping

 

 

 

Cosmetische acupunctuur

Uiterlijke schoonheid is de uitkomst van innerlijk evenwicht en een wijze manier van in het leven staan.  Het al dan niet in balans zijn weerspiegelt zich in het gezicht. Als we ons goed voelen stralen we dat naar buiten toe uit. We zien er fris, gezond en jeugdig uit. 

Cosmetische acupunctuur stimuleert de meridianen die in het gelaat beginnen of eindigen, balanceert de volledige lichaamsenergie en behandelt de oorzakelijke factoren, die aan de basis liggen van de beginnende veroudering van het gelaat. Het is een gecombineerde toepassing van lichaamsacupunctuur, gezichtsacupunctuur, kruiden, voedingsvoorschriften, (cupping)-massage en leefregels. In die zin onderscheidt het zich van de gangbare cosmetische behandelingen. 

Deze behandelingen bevorderen de bloedcirculatie naar het gelaat en door het gehele lichaam, waardoor voedingsstoffen naar de huid worden gebracht en afvalstoffen verwijderd worden. Zeer dunne naaldjes worden in de rimpels aangebracht, waardoor heel lokaal de productie van collageen gestimuleerd wordt. Fijne lijnen verdwijnen en diepere rimpels worden zichtbaar minder doordat ze precies daar waar nodig van binnenuit worden opgevuld. De spiertonus en de huidspanning  verbetert. Het vloeistof metabolisme laat de wallen onder de ogen afnemen. Alle cremes en huidproducten werken van buitenaf maar de huid moet van binnen naar buiten worden gevoed.