U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

 

Over mij

Ik ben Rik Van der Steen , een 48-jarige gediplomeerd Kinesitherapeut, Osteopaat D.O. , erkend Acupuncturist, 26 jaar praktijk, steeds blijven bijscholen, tot stages in China toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acupunctuur en (on)vruchtbaarheid 

 

 

 

 

 

 

Soms lukt het niet om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom dit niet lukt. Bij de vrouw kan men denken aan endometriose, PCOS, het uitblijven van de eisprong, problemen aan eierstokken, eileiders, baarmoederslijmvlies van slechte kwaliteit,....Bij de man aan verminderde kwaliteit of beweeglijkheid van de zaadcellen. Vaak gebeurt het dat er bij man of vrouw niets afwijkend te bespeuren valt. De onvervulde zwangerschapswens leidt tot emotionele stress die op zich dan ook weer een oorzaak kan zijn.  

Acupunctuur kan de slaagkansen om zwanger te verhogen door de omstandigheden te verbeteren, dit door zijn neuro-endocriene werking en door zijn invloed op de doorbloeding in het kleine bekken. Het vermindert ook de stress door zijn kalmerend effect. Om de behandeling optimaal uit te voeren kan men best gedurende twee cycli voor een mogelijke zwangerschap van start gaan.

Bij de vrouw wordt vooral gekeken naar de menstruele cyclus.  Handig bij het interpreteren ervan is de BBT (basale temperatuurcurve). Met een cyclus zonder disbalansen neem de kans op zwangerschap toe of vergroot de kans op succesvolle IVF.

Belangrijk is wel te vermelden dat als vruchtbaarheidsproblemen het gevolg zijn van structurele defecten, zoals bv een niet-doorgankelijke eileider of een anomalie van de baarmoeder, acupunctuur geen oplossing kan bieden om zwanger te worden.

Het is misschien ook een goed idee om de beweeglijkheid in en rond het kleine bekken en onderrug osteopathisch te controleren en eventuele verklevingen of blokkades los te maken.